Ieri am făcut o pâine. Prima mea pâine adevărată. Frământată cu mână, dospită de de două ori, rumenită în cuptor. Fără sare. Și a fost prima mea păine și nu a mirosit a brutărie. Însă mirosul era mai bogat și gustul avea intensitatea primei experiențe. Și ceva mi-a șoptit în timp ce mestecam la o felie că acesta ar trebui să fie primul pas spre patiserie. Este atât de simplu și atât de necesar, încât nu cred că cineva ar putea să facă cozonaci delicioși fără să fi copt o pâine înainte. Cred că astăzi voi mai coace o pâine.
330 g făină
200 ml apă la 27 - 28 grade
15 ml ulei de măsline
6 măsline tăiate fin
20 ml lapte
5 g drojdie instant de la Oetker
10 minute frământat bine
20 minute dospit
apoi se impătură în 4 aluatul și
apoi încă odată la dospit, 30 de minute
cuptorul preîncălzit la 250 de grade
se pune păinea și se reduce la 200
după 40 de minute și 4 - 5 pulverizări cu apă se scoate și se lasă pe un cârpător la răcit.
No comments:
Post a Comment