Thursday, 20 December 2012

Culmea cruzimii:
Să ai musafiri, să le dai fasole frecată și să așteptți să nu se fâsâie.
Ăsta iarăși vorbește singur!
Iarăși te-ai apucat de o grevă de care știu numai eu?
Te-ai dat pe bărbați?! De-acolo începe, de la adorarea Zeilor!

Tuesday, 11 December 2012

Dulce de Horno


Dulce de Horno. Un dovleac ideal pentru copt, plăcintă, sufleuri. Spre deosebire de dovlecii pentru supă, după de luni de maturare într-un loc uscat acesta are o pulpă cu un conținut mai scăzut în apă. În urma coacerii aceasta are o textură extrem de fină, fără să aibă nicio fibră. Se topește pe limbă încet degajând o aromă tipică de dovleac. Suficient de dulce pentru a fi consumat ca și desert fără zahăr sau miere. Pulpa era o culoare galben-muștar, iar coaja este de un verde închis, foarte decorativă, care, odată cu maturarea se deschide înspre portocaliu-ocru.

Saturday, 8 December 2012

Moschata di Provenza - Muscat de Provence

Dovleacul secționat o pulpă de un portocaliu intens
 Muscat de Provence are un gust agreabil și este ideal de pentru supă, deoarece are un conținut mai ridicat în apă. Este mai aromat decât Rouge Vif D'Etampes pe care îl folosesc în mod tradițional pentru supa cremă.

Nu are foarte multe semințe și partea necomestibilă este ușor de înlăturat cu o lingură de inox.



Tuesday, 4 December 2012

Dilema Veche

Unn nou miros miros în aer, unul de intelectualitate. Unul cu o etichetă. Prietenii mei vorbeau despre maiestuozitate, măiestrie și excelență. Asta doar la peiorativ... pentru că încă nu văd prin ce excelează matrițele românești de intelectualitate.
Dilema Veche... o dâră cenușie pe câmpul alb al minții românești. Uneori prea cenușie. Este o lume a ideilor post-kantiene, pre-hegeliene, pierdută într-un iluminism orbitor. Nu, nu, nu! Nu mă înțelege greșit, nu vreau să spun că este vorba despre oameni ne-inteligenți. Sunt cu toții inteligenți, însă limitați.  Maestrul Pleșu guvernează o mână de reciclatori de material genetic cultural românesc.Ideile le sunt circumscrise unui perimetru suficient de strâns pentru a oferi unitate și acea unitate pare a fi criteriul unic pentru ordine.Unitatea această le oferă un sens de comunitate, identitate și năluca proprietății și a autorității asupra informație. Un standard pentru cunoaștere și analiză... Vanitate criticată, negată și îmbrățișată!


Sunday, 25 November 2012

Variațiuni pe tema Dumnezeului și a monștrilor

Pe tărâmul lui Dumnezeu
Eram un înger
Trăind în grădina Răului.

Speriat, promiscuu,
Urmându-mi necesitățile imediate,
Strălucind ca și o starletă de halogen.

Oh, Doamne, dă-mi din puritatea ta:
Fală, putere, alcool și preacurvie
Haide, Doamne, injectează-mi-le încetișor!

Haide, Doamne, pune-ți mâinile pe coapsele mele!
Atinge-mă ușor,
Eu cu El m-am înțeles mereu bine..

El nu va pune mâna pe sufletul meu,
Iar eu nu-I voi ierta păcatele
Pentru că trăiesc precum Jim Morrison.

Îndreptându-mă spre o vacanță de vis
Am ajuns în Paradis,
Iar acolo mi-au devorat inocența.

Pe tărâmul lui Dumnezeu
Eram un înger căutând mereu
Erecție, cocaină și imitație.

Luminat de o aură de carbon,
Mâna Lui caldă mă atingea neîncetat
Viața imită arta!

Pe tărâmul lui Dumnezeu
Eram îmbăiat în aromă de bordel.
Și asta îmi doream cu adevărat.





Monday, 19 November 2012

Dragă Mioara,

Îți scriu că am auzit că ai divorțatși paote te dă fostu' bărbat afară din casă și poate că va trebui să te intorci la noi în localitate pentru totdeauna. Că știi tu cum este... cine mai vrea o muiere divorțată, de 40 și trei de ani cu 2 copii la școală?! În fine asta este, eu ți-am spus încă dinainte să te măriți că ăla nu e bărbat pentru tine. Dar ce să-i faci... nu ai ascultat. Să lăsăm fleacurile și trecem la lucruri mai serioase.

Mă doare spatele teribil! TERIBIL!
Îți spun eu că despre durerile de șale niciodată nu este prea mult de discutat. Viorica a avut și ea dureri de șale și se pare că i s-au tras durerile și pe la umeri. Și nu a mai putut scoate apa din fântână. Iarna trecută, cu înghețul ăla mare, s-a dus la fântână... că bărbatu' o fost plecat la noră-sa, s-a dus Viorica noastră la fântână să scoată apă... și ce să vezi?! O înghețat apa în fântână! Dar proasta nu s-a uitat înainte și când o aruncat cu oala de plastic de Vicontex SRL, toată s-a făcut țăndări... că și în august se mai înecau cu plastic... Eu le-am spus! Mai bine o oală de tablă tătă îndoită decât plastic făcut în China sau de la olandezu' sudist!

Așa s-a speriat Viorica de cum o troznit plasticul de gheață, de i s-a lăsat cu dureri de cap. Mult timp o umblat legată la cap. Nu știi că noi cu toții am rezut că face cobalto-terapie... sau ceva. Ei bine! Nu e cheală! Are dureri. Așa mi-este de frică că vine iarna și îngheață apa și voi ajunge să fac găleata țăndări... Însă, chiar îmi pare bine că ai divorțat, că dacă te dă ăla afară, atunci poți să vii aici și atunci are cine să scoată apa din fântână.

Să îmi spui numa' ce număr ai la papuc ca să îți cumpăr o pereche de cizme, că tu nu semeni la picior cu mine... și nu vreau să mi le deformezi pe ale mele...

Ca să nu spui că mă gândesc numai la mine, am și vești bune pentru tine. Nu este dracu' atât de negru pe cât pare! Mare noroc ai că anul ăsta au murit trei muieri tinere în sat și au rămas 3 bărbați tineri văduvi. Și în putere! Unul este chiar acuzat de viol. Cică ar fi abuzat-o pe Andrada... însă la cât e aia de curvă cred că și eu aș fi putut-o viola... Altul cică are unul bebe nelegitim cu una măritată de printr-un sat mai departe. Gurile rele spun că la făcut cu o pacientă la oraș la începutul anului când cică aștepta după nevastă-sa la chemoterapie. Iar pentru celălalt bag eu mâna-n foc!!!

Dacă nu vrei să te măriți, la bufet tot caută o femeie. Eu le-am spus că ești interesată și nu prea îți bagi mâna-n bani. Au zis te primesc și fără CV. Vezi că ți-am pus niște bani în plic - e cam tot ce am avut -  să le cumperi copiilor niște portocale și banane, că la cât de prost stai cu banii, mare minune să pună săracii de ei  gura pe fructe exotice până la Crăciun.

Te pup și te aștept cu vești. Pupă-i și pe ăia mici când le dai fructele și spune-le că sunt din partea mea.

P.S. Scuze că am trimis scrisoarea cu plata la destinație însă am în portofel doar două de 500 și nu vroiam să mai schimb...

Monday, 5 November 2012



Yet my experience did not teach me how to view my garden holistically. Until now I have been working on patches of land. In the beginning I was only thinking about a particular plant. I would look for a place for it no matter where and hope that it would grow.I did have some knowledge about my soil. And it was rich heavy clay. Still I hoped that certain plants would grow no matter what. They didn't. Ignorance has costed me many gorgeous plants. I believe that this was my first step in learning about gardening. That I had to change. That the plant should be followed, looked at and taken care. That is in garden. There are plants which seem to grow in kind of conditions, on large arrays of soil and suffering a bigger range of adverse conditions. I love this kind of tough plants. They are the machos of gardens, they can hold a garden together even in its worst moments. And there are the dames, which require a very strict treatment, specific soil, and climatic conditions. And there is also a middle class, which can be sometimes very moody. I had to learn that when gardening plants are in charge and I am the perpetual student. So instead of sacrificing anymore exemplares, I had to balance my desire to grow a plant and the real possibility of doing so. On the one hand I decided in a rush that I have to follow two paths, one of giving either the best possible condition, and the second to push the limits. Sometimes, neglecting a plant to the worst, produces magnificent surprises. But that only "sometimes"... The rest of time I am rather inclined by the desires of my plants. And when you have hundreds or even thousands in your garden you become a very busy person.   Being very weather dependent, and the weather on this Coast is terribly capricious, no planning is possible so I simply have to go along and trying to stay on top of things. What a delusion! For work in the garden is never finished and the amount of it depends on the degree of control I desire to have upon the garden.This tells me what kind of gardener I am, and, at the same, with circumscribes the notion "garden".



What is a garden then? A rack of Streptocarpus under growlights? It might be. It might be, indeed, the garden of a passionate who has no other means of gardening. It might look like an urban attempt towards green. Or it might be mere perplexity afore other forms of life than human. As long as this means deattachment from the urban, densely populated life, the rack of Streptocarpus has its healing role.

Monday, 13 August 2012

Big Rainbow Tomato

Big Rainbow - un ciorchine generos de roșii de 1,8 kg
Big Rainbow este o minunăție de roșie. Fructele cresc la o dimensiunea de 200 - 250 de grame, se coc uniform pe ciorchine, au un aspect minunat și un gust foarte bun.

Planta are o crestere semi-viguroasă și cred că este vorba de un sortiment semi-determinat. În ciuda acestui fapt, plant necesită copilire. Rezistența la bolile cauzate de ciuperci este medie. Însă, majoritatea tomatelor au o asemenea rezistență la boli.

Big Rainbow are un gust foarte bun, subtil însă delo fad și fiind un beefsteak umple un sandwich. Carnea este marmorată, cu un aspect atragător și are puține semințe.

Big Rainbow - un fruct tăiat pe jumătate


Saturday, 11 August 2012

Osu Blue Tomato

Victimă propriei mele manii de a colecționa și testa cât mai multe soiuri de tomate, am ajuns, bineînțeles să cultiv această varietate. Atât pe ebay cât și în alte locații semințele sunt vândute îndeosebi de chinezi. Ei promit că planta va produce fructe de 30 de grame de culoare mov - albastru, cu un gust excelent și u o rezistență deosebită împotriva bolilor. Lucrurile sunt mult prea frumoase pentru a fi adevărate și cred că singurul lucru care este confirmat de facticitate se rezumă la greutatea fructelor.

Osu Blue prezintă este de fapt "mov-albastru" în partea superioară a fructului lângă codiță
Fructele se vor colora mov însă doar pe porțiunile în care le prinde soarele direct. Din cazua reacției la lumină pigmenții de antocianină vor fi prezenți în coajă și extrem de neuniform.

Osu Blue - un fruct secționat în două bucăți
Trebuie menționat faptul că această culoare mov este vizibilă sub această formă doar în stadiul de gogonea și  fructele nu pot fi consumate pentru că nu au gust bun. Bineînțeles că este un proces ibnteresant de studiat pe o plantă însă a avea o tomată mov pe o farfurie, cu proprietăți gastronomice deosebite nu cred că este posibil apelând la varietatea Osu Blue.
Fructe de Osu Blue în diferite stadii de coacere. Odată cu schimbarea culoriii tentele de mov-albastru se pierd

Culoarea mov - albastru este doar la exterior

În imaginile de mai sus de la stângă spre dreapta am ales să prezint Osu Blue în 5 perioade de coacere. În primul stadiu (verde), fructul nu poate fi consumat în stare proaspătă. Ar putea fi folosit la murături deși nu știu dacă prin murare fructele își vor păstra tentele. Știu, însă, că prin fiervere fructele nu își opăstrează culoare. Fructele în stadiile de coacere 4 și 5 sunt, de fapt comestibile, însă gustul nu este deloc impresionant.

Verdict: nu recomand varietatea aceasta. Nu impresionează decât prin reclamă falsă. Într-adevăr conține antocianină, iar acești pigmenți au fost dovediți a fi anti-ancerigeni, însă, din  fericire, există în ezon zeci de alte plante mult mai interesant care produc fructe mult mai bogate în acești pigmenți... deși nu li se face publicitate.




Friday, 13 July 2012

Black Sea Man Tomato

Black Sea Man este o tomată de culoare mahon originară din Rusia. Este o varietate determinată și timpurie cu o producție bună de tomate. Fructele sunt dispuse în ciorchini iar planta are o creșetere semi-viguroasă. Planta cu frunze de cartofi oferă un raport bun între dimensiunea ei și volumul/ masa de fructe produse. Nu ets eo varietate sensibilă la boli, însă nici una care să fie rezistenă. Este atacată, la fel ca majoritatea varietăților atât de Alternaria cât și Phytophtora și de aceea necesită tratamente fungicide regulate.
Black Sea Man
Fructul este dimnsiune medie, aprox 250 g și în partea superioară este de culoare verde închis. Exemplarul din imagine are o lungime maximă de 11 cm și o lățime maximă de 7.
Black Sea Man pe cântar
În partea bazală Black Sea Man are culoarea înspre roz și este un pic neregulată. În ciuda numeroaselor neregularități care privesc aspectul, mie mi se pare un exemplar atractiv.

Black Sea Man 

Gustul este bun. Aromă bogată necompromisă nici de dimnsiune, nici de conținutul mai ridicat în apă și nici de faptul că este o varietate timpurie. Este ușor acrișoară și asta în sensul că are o aciditate mai ridicată. Se pretează foarte bine pentru sandwichuri, doarece prin ecționare s epoate încadra foarte bine pe felia de pâine și gustul îi este potențat de sare, ierburi aromatice și unt. Aciditatea mai ridicată o face compatibilă cu preparatele mai grase  și ar putea fi folosită pentru hamburgeri etc.

Thursday, 12 July 2012

Homestead ("Carmencita strain") Tomato

Varietatea se numește oficial Homestead și o cresc de doi ani. Varietatea provine din Statele Unite și îi este făcută publicitate pentru a fi rezistentă în zonele foarte călduroase și secetoase. De asemenea este considerată a fi o rasă determinată de tomate. În descrierea plantei se specifică faptul că produce regulat fructe de mărime medie de tip beefsteak cântărind în jurul a 250 de grame. Toate acestea reprezintă "informațiile oficiale" legate de această varietate pentru că experiența mea a fost una diferită. În ceea ce urmează voi explica diferențele, denumirea adăugată de mine "Carmencita", precum și anumite particularități.

Eu am procurat semințele de la firma olandeză sluisgarden, acum 3 ani, fiind în căutarea unei varietăți demodate. Încă mai am semințele originale, însă în fiecare an am folosit semințe de la planta din anul precedent. Deci pentru roșia din această fotografie am folosit semințele obținute în 2011, de la prima roșie de pe plantă.

De ce Carmencita?
Suspectez ca de fapt ceea ce am eu de fapt să fie o mutație a originalei Homestead. Am ales să o numesc Carmencita pentru că la început am botezat primul fruct carmencita. O bună prietenă pe nume Carmen a fost fascinată de această roșie și i-a urmărit îbn 2011 evoluția de la floare până la coacere.
Care sunt diferențele? În primul rând este una dintre cele mai timnpurii varietăți încercate fructificând înainte de Moneymaker, Alaskan Fancy, Gregori Altai, Glacier, Stupice, Siberian Superior. În cei 2 ani de cultivare plantele Homestead au fost primele să îmi ofere roșii gata pentru consum. Este foarte surprinzător, pentru că descrierile o încadrează ca și o rasă medie. Apoi, nu numai târzie însă dimensiunea fructelor este mult mai mare decât cea din descrieri. O altă particularitate este faptul că primul fruct este mai mare decât cele care urmează și se află mereu în jurul a 1 kg (2011 cea mai grea tomată Homestead 1068 g, 2012 cea mai grea 922 g). Fructele următoare în cea mai mare proporție sunt mai grele de 300 de grame și puține la număr 7-10.

Homestead "Carmencita" în 2012 




Care sunt meritele?
Cred că atuul este dimensiunea primului fruct, timourie, lipsa semințelor, pielea subțire, gustul rezonabil.

Homestead " Carmencita" 2012
Pe cântar. Cu un diametru în jurul a 18 cm este impresionantă, deși aspectul nu este deloc atragător.


Care sunt problemele?
Este un pic sensibilă la boli, în special la cele cauzate de fungii, aspectul nu este tocmai plăcut, are peielea subțire și este dificil de transportat, perisabilitate crescută, număr ridicat de flori care avortează.

Gustul este bun putând fi folosită atât pentru pastă pentru că este cărnoasă și fină (alunecă pe limbă, însă nu este zemoasă),poate fi folosită și pentru suc sau în mâncare. Mie îmi place să o mănânc în stare proaspătă sub formă de bruschetta, părin potențarea ei cu un pic de sare, ulei de măsline, busuioc sau dacă nu este disponibil acesta din urmă atunci amestec provencal de ierburi aromatice uscate. Desigur că se pretează și fără acestea și se poate folosi în orice sandwich, chiflă sau hamburger etc. În urma unei degustări cu prietenii a fost declarată dulce, însă aș fi rezervat în această afirmare. Fineațea cărnii o face mai abordabilă, însă nu poat fi numită dulce ci mai degrabă îi poate fi negată aciditatea. Este o tomată bună, însă îi lipsesc anumite note care ar faceo să pătrundă în topul preferințelor mele. Eu prefer tomatele cu un gust mai intens și consider că unele varietăți de cherry sunt cele mai gustoase.


Homestead " Carmencita" 2012
Secționată, varietatea se prezintă ca și un beefsteak classic. Puține  semințe (sau deloc), nuanțele înspre roz și strctura cărnoasă.




Voi continua să cresc această varietate, poate chiar în fiecare an, pentru început. Este fascinantă prin mărime și prin faptul că este extrem de timpurie. Dacă ar trebui să stabilesc un raport între gust, mărime, productivitate și momentul primei recolte, Homestead "Carmencita" subclasează toate varietățile comercializate ca și timpurii sau extrem de timpurii. Este fascinant să obții un fruct gustos de un kg într-un interval în care doar roșiile foarte timpurii sau de climat rece sau cele cherry s-ar descurca.

Wednesday, 11 July 2012

Stupice Tomato

Este al doilea an în care cultiv această varietate. Stupice este un soi care provine din Cehia și care se bucură de popularitatacoloe . În 1977, semințele au fost trimise de Milan Sodomka în Statele Unite. O tomată cu frunză de cartof  care produce destul de timpuriu o multitudine de fructe sferice, un pic ovale de dimsnsiuni diferite, cu un diametru între 3 și 6 cm. Tomatele din fotografii sunt primele recoltate din grădină și cred că dimensiunea lor este sub standardul vehiculat pe internet. Deși am avut mereu fructe similare ca și dimensiune, nu pot să spun că fructele sunt întotdeauna uniforme. Planta este destul de viguroasă și de aceea trebuie menținută sub control prin copilire. Stupice este capabilă să producă fructe și într-un sezon mai rece.

Stupice
Primele fructe din 2012, de dimensiune modestă

Stupice
54 de grame nu este tocmai greutatea la care mă așteptam


Gustul. Nu dezampăgește. Are gust bun, dulce- acrișor, cu aroma specifică de tomată modernă, comparabil cu Moneymaker. Stupice se poate consuma în stare proaspătă, însă s epoate folosi și la gătit, în sosuri, supe, tocănițe.
Stupice
Gustul este bun deși are destul de multe semințe„

Fiind o varietate heirloom semințele se pot salva de la un an la altul. Operațiunea este facilă. Cu un cuțit mic, cu gustul ascuțit semințele se pot înlătura rapid și pot fi puse imediat la fermentat.

Recomandată.



Romanul este un om extrem de calm, linistit care pledeaza pentru multiculturalism si drepturile omului. Este un protector al familiei si al acestei institutii. Toate acestea nu scutesc sotia sa se prabuseasca pe gresia din bucatarie si sa boceasca la fiecare oportunitate de escapada sexuala a sotului protector.

Nu mai tipa asa ca zgarii parchetul

Tuesday, 10 July 2012

Matusa si stirile PROTV

Matusa este mare amatoare de stiri. Ea reactioneaza diferit. Ha!

Agent provocateur

Sa ai o rusoaica la menopauza drept amica !

Schizo

Apai ce sa-i faci. Si eu am schizofrenie. Insa nu cred ca este adevarat. Stiti eu nu aud voci. Eu aud porci. Un porc este Basescu. Insa daca vreau sa aud voci pot sa aud si voci. In calitatea mea de schizofren, totul este minunat. Nu am stari de teama dar nici de crima. Sunt foarte calm si nici macar nu iau pastile. Insa pulpele de pui sunt superbe. Asta mananca romanul. Cunosc schizofreni artisti. Ei sunt foarte creativi. Cred ca noi privim lumea altfel. Insa omul de rand, vaca casnica, barbatul imbuibat de fotbal nu pricepe. De aceea noi suntem cei bolnavi. Noi suntem cei care nu se adapteaza la societatea de rahat cu bomboane ortodoxe pe coliva de tembelism mental. Imi displace biserica si mataniile babelor care par mai bolnave decat mine cand se pravalesc pe la icoane. Mai ia o pastiluta ca cu ajutorul Fecioarei te vei simti mai bine?
Nu vrei sa fii ca oamenii normali?
NU.
De ce?
Pentru ca nu imi place. Oamenii normali sunt ca termitele, se injura, se barfesc, se lovesc unii pe altii.
Apai asa este in familie.
Si iubirea?
Ce iubire? Mi-e mila de tine ca esti bolnav. Stii, eu vreau sa te ajut. Tu nici nu realizezi cat esti de bolnav.
In cercul meu stramt, norocul ma petrece, insa pot sa zambesc si sa ma mai bucur de o floare si de gaza fara sa dau fuga la televizorul sau sa imi pierd viata pe la reduceri prin Kaufland.
E  clar... esti pe ulei. Tu chiar nu vezi ca esti dus cu pluta?
Nu. Sunt dus cu gandul. Am gandurile mele. Altele. Vad caleidoscopic.
Ce-i aia?
Nimic. Eu sunt schizofren, nu pricep nimic. Sunt malformat psihic.
Se trezi de dimineață  în cearceafuri albe, fine. Din camera cealaltă se auzeau două femei certându-se.

Ura de oameni de unde provine?

Oamenii se nasc deschisi spre Univers.Ei nu reactioneaza impotriva acestuia decat atunci cand mediul ambiant nu este amiabil. In momentul in care mediul denine nefavorabil, contomportamentul uman se schimba. Omul actioneaza impotriva Universului in mod ofensiv.

Fuji Pink F1 Tomato


Fuji Pink F1 ete un hibrid de tomate. Planta nu am obținut-o din semințe ci am cumpărat-o de la un centru de grădinărit care nu specifica că este vorba de un hibrid. După îndelungi căutări am descoperit că este de fpt vorba de un hibrid care cel mai adesea se vinde ca și altoi pe o rădăcină mai rezistentă la boli. Planta cumpărată de mine nu a fost un astfel de altoi.

Fuji Pink F1
În solarul meu nu pot să spun că planta a avut o prestență deosebită. Producție relativ scăzut, iar fructele cu un aspect urât, și crăpate (lucru care nu mi se întâmplă decât excepțional la tomate), Greutatea fructului este de  aproximativ 100 de grame. În descrierea comercială spuneau că face foarte puține semințe. În fructele pe care le-am cules eu, nu am găsit să găsesc nici măcar o sămânță, pentru că aș fost foartye interesat să urmăresc generațiile următoare sau chiar să o dehibridizez.

În ciuda aspectului, Fuji Pink F1 este una dintre cele mai gustoase tomate consumate de mine. Gustl demodat de roșie beefsteak, zemos și dulce trezește nostalgii. Și chiar dacă este urâtă acesta este lucrurl care îl doresc cel mai mult: gust bun! Fructul are o coajă foarte fermă și groasă, care poate fi înlăturată, făcând posibil transportul. Culoarea este "roz". Rămâne de văzut dacă planta va face în continuare fructe cu aspect dezagreabil sau este doar un incident.

Planta nu este cu o creștere foarte viguroasă și poate fi tutelată ca și cordon. Îmi este dificil să spun în acest moment dacă este vorba despre un soi determinat, semideterminat sau nedeterminat.

Friday, 22 June 2012

Pendulare și renaștere

Mi se pare că pendulez și că singurul lucru pe care încerc să îl cunosc este eu însumi. Sunt fascinat de propria persoană ca și cum aș trăi într-un univers magic în care totul este posibil. Și sunt capabil de lucruri mărețe. Lucruri care depășesc puterile mele de gândire, care străbat simțurile în grabă și corpul abia îmi tremură după  ivirea lor.

Însă continui să pendulez între coordonate repetitive, simple și deloc sterile. Chiar și liniștea are rezonanța actelor trecute, precum notele care plutesc în aer odată ce concertul s-a terminat.Și dacă deconstrucția nu a dus decât la o asemenea simplificare încât sensul a fost pierdut, nu îmi rămâne decât să descopăr obscurul într-o penumbră mistică care să îmi zguduie credințele și care mă împingă din nou spre a trăi. Pentru că este vorba de viață?
Este vorba de agitație, de forfota sufocantă, de briza zilnică și de mania insectelor, de copitele cailor și freamătul frunzelor. Este succedare de șaisprezecimi pe un fond etern de doimi sau treimi muzicale. De acte care nu înseamnă nimic altceva decât act în sine. A trăi printr-o suspendare a teleologicului spre a atinge inutilitatea vieții și eliberarea de orice manierism. Însă nu este vorba de clișee platoniene precum "libertatea", ci prin unități ale întregului ideatic. Este vorba de libertăți. O transmutare din planul pendulării inconștiente, în cel al pendulării conștiente. O realizare a vieții nu prin acte determinate, ci prin acte nedeterminate, care părăsesc utilitatea și teologia și se manifestă ca și forfotă ca și auto-depășire inconștientă "conștientizată".

Nu pot părăsi pendularea, însă pot să o accept dincolo de resemnare, fără resemnare și fără a-mi genera refulare și frustrare. O asemenea acceptare este identică cu auto-decuplarea de aparatele de oxigen care pare atât de necesare și respirarea de aer proaspăt. A pendula, după renaștere, dincolo de necesitate pare a fi cel mai greu lucru de înfăptuit.

Thursday, 2 February 2012

Cursuri academice de vrăjitorie

Am văzut că se fac cursuri de astrologie.Apă de ploaie. Însă eu, sunt capabil să vă introduc în tainele vrăjitoriei. Cursul are loc în diverse locații umede (malurile râurilor, Marea Neagră, cascada Bâlea pentru că este indispensabilă apa ca și element) și este compus din 4 module. 

Costul unui modul este de 400 euro și durează între 180 și 200 de ore de prelegere și practică.

Modulul 1. Veți fi capabili să identificați cazurile de vrăjitorie.

Identificarea blestemelor și famecelor.
Talismanologie.
Simboluri oculte.
Psihism și interpretarea limbajului morților.
Introducere în descântologie.
Semiologie ocultă.
Profilaxia ocultă. 
Introducere în limbile secrete ale vrăjitoarelor.
Misterul cărților de Tarot.

Modulul 2. Veți capabil să practicați descântece simple cu efecte mici.

Workshop talismanologie.
Herbologie mistică.
Astrologie egipteană. 
Descântologie terapeutică.
Descântologie generală.
Dans ritual.
Limbi străine aplicate în descântologie.
Practică în descântece.
Biologie magică.

Modulul 3. Avansat pentru a realiza descântece, a preveni și a vindeca prin magie albă.

Metempsihologie ocultă.
Exerciții vocale și incantări.
Ritualuri oculte în grup.
Farmacologie și herbologie ocultă (prepararea de medicamente și poțiuni magice din plante și animale).
Teoria sacrificiilor rituale.
Dans ritual avansat.
Descântece persane, indiene și afgane.
Descântece innuite.
Descântece din Amazonia.
Dezlegări de blesteme.
Introducere în Exorcism.
Cupidonologie ocultă.

Modulul 4.Magie neagră și blesteme. Excepțional, minim 300 de ore, în funcție de gradul de pregătire. Accesul pe bază de examinare. Preț 600 de euro.

Herbologie toxică (cultura plantelor toxice și prepararea otrăvurilor).
Blesteme vechi pre-creștine.
Blesteme păgâne.
Invocarea Djinilor - opțional - sesiuni la malul mării. Necesită un grad ridicat de rezistență psihică, fizică și emoțională.
Blesteme pentru debilizare fizică (pentru a provoca cancer, anemii, impotență, avorturi)
Blesteme pentru debilizare psihică (pentru a provoca schizofrenie, epilepsie, parafrenie, paranoia, dependențe, induce coșmaruri)
Blesteme definitive (pentru a provoca moartea).
Voodoologie.
Demonologie (controlul și direcționarea demonilor).

Pentru cei avansați există și un modul special, însă care nu poate fi urmat decât dacă primele 4 module au fost absolvite cu success. Conținutul acestui modul nu pot să îl fac public. În plus, persoanele trebuie să dovedească aptitudini deosebite. Preț 800 euro pentru minim 100 ore teorie și 300 ore de practică.

Locuri limitate. Maxim 6 persoane. Cursul va avea loc în zilele de miercuri și vineri. În anumite cazuri vor fi chemate să participe la sesiuni practice în anumite zile: lună plină, sf. Andrei, Sânziene. Este esențial acceptul de a rămâne peste noapte și de a participa la ritualurile de separare (orice vrăjitor după înfăptuirea unui ritual trebuie să desprindă de statutul său magic).

Wednesday, 1 February 2012

Galanthomania


Ghiocei în grădina lui Cathy

Cathy Portier
La periferia orașului Bruges din Flandra există o pepinieră specială. Cathy Portier a preluat de la tatăl său o afacere de familie orientată spre plante de alpine și de rocărie. Împreună cu soțul său, Jan van de Sijpe, Cathy și-a dezvoltat pasiunea pentru ghiocei într-o grădină de iarnă în care sunt expuse permanent peste 300 de varietăți de ghiocei, alături de alte plante de interes hibernal precum Hammamelis, Skimmia, Helleborus, Arum italicum, Leucojum și altele. Ghiocelul a reprezentat pentru mine mereu ultimul moment din iarnă și debutul primăverii. Am fost de mic fascinat de această plantă, însă niciodată nu am reușit să o cultiv cu succes. În grădina de expoziție, ghioceii lui Cathy înfloresc de la începutul lui octombrie până la sfârșitul lui aprilie. Afând despre colecția ei am devenit extrem de curios și am rugat-o să îmi permită o vizită pe parcursul căreia să îmi ofere un mic ghidaj Cu bunăvoința ei am reușit să fac câteva fotografii. Deoarece peste câteva zile Cathy și Ian vor deschide porțile pentru vizitele publicului pentru 3 week-enduri consecutive, egrădini.ro a beneficiat de o avantpremieră pentru sezonul 2012. În ciuda gerului cauzat vântului arctic care bătea dinspre Marea Nordului, Cathy, Jan și angajatul lor erau ocupați cu pregătirile pentru evenimentele care urmau.  Nu am reușit să fac fotografii de ansamblu, însă am primit un tur de o oră în care am aflat o multitudine de lucruri pe care nu le știam despre ghiocei.  Cathy este o persoană prietenoasă care vorbește liber și cu modestie despre pasiunea ei și pune cel mai adesea accentul pe caracteristici care nu sunt imediat vizibile. Ceea ce am învățat astăzi este m-a entuziasmat atât de tare încât nu pot decât să împărtășesc cu voi.
Bună ziua. Vă mulțumesc că m-ați primit!
Bine ai venit. Ești primul român despre care știu că  a fost aici.
Citind pe website-ul dumneavoastră am înțeles că așți preluat pepiniera de la tatăl duneavoastră. De când vă ocupați de ghiocei?
Tatăl meu s-a ocupat de ghiocei cu 20 de ani în urmă și atunci avea doar 10 – 15 de varietăți mai vechi, dintre cele mai cunoscute. Apoi am preluat pepiniera. Însă eu am fost dintotdeaună interesată de ghiocei. Am urmărit mereu diferențele dintre varietăți și, deși, atunci nu aveam foarte multe varietăți, am fost mereu fascinată de caracteristicile fiecăruia. De exemplu, am găsit fantastic faptul că cel mai simplu ghiocel viridi flora este atânt de diferit în comparație cu unul normal.

Galanthus Desdemona
Vă ocupați de hibridizări sau căutați mereu noi varietăți?
Da, da suntem mereu în căutare de noi varietăți... Apoi am preluat pepiniera și am început să extinnd colecția. L-am cunoscut pe soțul meu atunci când a venit aici pentru a cumpăra ghiocei. El era colecționar de ghiocei și apoi... ne-am unit colecțiile. De aceea, din anumite varietăți avem un număr foarte mare de exemplare și este minunat să poți începe prin a crea un efect minunat.
Ați alăturat Hammamelis grădinii de ghiocei...
Da, într-adevăr... în grădină nu este mare lucru de văzut vara pentru că am realizat o grădină de iarnă autentică. Am plantat și Skimmia și Helleborus...
Unele varietăți le creșteți în ghivece pentru plante de baltă îngropate în pământ. Este din cauza dănătorilor?
Avem unele varietăți care sunt rare. De exemplu, South Hayes este foarte rar și foarte scump și atunci știu cu exactitate unde se află bulbii. Chiar dacă nu pot să spun că sunt dăunători, șoarecii îi sapă și, deși nu îi mănâncă, îi iau cu ei și apoi răsar în cealaltă parte a grădinii. Iar în cazul unui ghiocel atât de scump nu este deloc plăcut să îl găsești altundeva...
Văd că ați adaugat pietriș...
Da am adăugat niște pietriș însă nu este neaparat necesar. Ghioceii preferă sol mai greu de pădure...
Eu am un sol foarte greu, argilos așa că am amestecat pietriș cu compost și am adăgat în locurile de plantare...
Este foarte bine.
Am cumpărat bulbi de ghiocei de la centrele grădinărit și i-am plantat în toamnă însă nu a răsărit niciunul. Care credeți că este cauza?
Păi asta nu este deloc bine. Un bulb de ghiocel detestă să fie ținut pentru o perioadă îndelungată uscat. Pentru o narcisă sau o brândușă acest lucru nu este atât de important. Însă trebuie să te gândești că bulbii sunt ridicați fie din sălbăticie, fie din zonele de cultură, în iunie-iulie și apoi sunt împachetați și ținuți într-un magazin încălzit până octombrie sau noiembrie, când are loc plantarea. Din 100 de astfel de bulbi, să fi bucuros dacă 5 sau 10 vor răsări. Însă dacă vii aici în vară și îți dau eu un bulb uscat, pe care îl scot din pământ, și mergi acasă și îl plantezi imediat sau chiar după o săptămână atunci nu este nicio problemă. Aceeași problemă o au și ghiocei de primăvară, Leucojum care sunt vânduți în magazine. La fel ca și ghioceii Galanthus, Lecujum trebuie plantați cât se poate de repede.
Când începe sezonul la dumneavoastră?
Avem varietăți grecești de ghiocei care încep să înflorească la începutul lunii octombrie. Putem avea ghiocei din Octombrie până în aprilie. În rest, depinde de varietate și de vreme. Anul trecut au înflorit foarte târziu pentru că a fost o iarnă lungă, anul ăsta sunt extrem de devreme pentru că a fost cald.  De exemplu avem o varietate specială care ne aparține care acum începe să înflorească... este vorba de o varietate pe care soțul meu a descoperit-o la casa părinților lui...

Galanthus Funny Justine
Vorbiți despre Funny Justine?

Da. Acum 10 ani a soțul meu a văzut ghiocel într-o pădurice care avea caracteristici unice și l-a pus deoparte și l-am crescut în continuare. Văzândcă își păstrează caracteristicile l-an Numit Funny Justine. Justine după fiica mea, Justine iar Funny pentru că floarea creștea neobișnuit, în sus.  Avem, un soi de ghiocei galben în interior și care înflorește foarte devreme... Referitor la marea diversificare a ghioceilor, exista aproximativ 15 varietăți naturale, de la care, prin hibdrizări naturale sau artificiale s-a ajung la un număr foarte mare de varietăți. Și bineînțeles, mutații genetice...


Apar mutațiile des sau rar?
Galanthus Funny Justine
Nu chiar. Mutațiile nu sunt atât de rare. Se poate întâmpla chiar și în grădina ta. S-au observat foarte des mutații în jurul stâlpilor care susțin cablurile de înaltă tensiune. De asemenea, de-alungul malurilor Dunării există suprafețe foarte mari cu ghiocei și, în urma catastrofei de la Cernobâl, au apărut acolo un număr extrem de mare de mutații.
Ce se întâmplă atunci când se descoperă o mutație.
Dacă descoperi o mutație în grădină, ar trebui să plantezi ghiocelul separat. Uneori mutațiile nu sunt fixe și se petrec doar o singură dată. Apoi trebuie să urmărești creșterea mutantului, dacă crește frumos, dacă mutațiile sunt permanente și apar în fiecare an. Iar dacă acest lucru se petrece, atunci poți să îi dai un nume... Trebuie să te uiți în interiorul ghiocelului și observi și caracteristicile specifice aflat dedesubtul petalelelor exterioare. La un ghiocel normal în interior este un semn cu verde în formă de inimă, dacă există variații înseamnă că ai un mutant...
Deci este necesară atenție și control chiar și în interiorul florii...
Galanthus Anglesey Abbey
Da. Însă în ultimul timp colecționarii au devenit extrem de interesați de ghioceii cu semne verzui și în exteriorul florii, deoarece interiorul nu este imediat vizibil... De exemplu, în cazul varietății Robin Hood vei găsi în interior o cruce cu verde... și bineînțeles că Robin Hood este un nume foarte frumos și ușor de reținut. Există, de asemenea, varietăți care au frunzele mai late și florile sunt mai lunguiețe...  Au descoperit la o abație în Anglia un tip de ghiocel cu frunzele foarte verzi, mult mai verzi decât tot ceilalți ghiocei și l-au numit Angelsey Abbey.
Cât de rezistente la frig sunt varietățile grecești?
Aici au rezistență perfectă. Anul trecut am avut -15 grade și nu au avut nicio problemă. Am văzut că în Romania sunt -25p ână la -30 de grade, nu știu dacă varietățile grecești rezistă la asemenea temperaturi.
Galanthus Bertam
 Anderson
Împărtășesc fiicele dumneavoastră pasiunea pentru ghiocei?
Ha, ha. Fetele mele sunt încă mici, Justine are 9 ani, iar Celine 12, însă sunt ineteresate de ghiocei. Vin des să se plimbe prin grădină... Revenind la tipurile noastre, o altă varietate descoperită de noi este White Cloud, care nu are niciun caracter special în exterior, însă se înmulțesc foarte repede și fac două tije florale.
Este afacerea dumneavosatră principală bazată pe ghiocei?
Nu. De fapt activitatea principală sunt plantele de rocărie, însă ghioceii sunt pasiunea mea. Momentan suntem implicații în stabilirea unei colecții de Primula auricula.
Participați la expoziții și show-uri?
Da. În Belgia este organizată o Zi a Ghiocelului în Anvers și voi participa și eu duminică 19 februarie, apoi voi merge în Olanda la Boshoeve și apoi vor fi încă două expoziții în Germania la care voi participa.
Care sunt condițiile de creștere ale ghioceilor?
În niciun caz în soare direct, umbră sau semi- umbră, sub copaci sau arbuști, un sol mai greu, de pădure.
Și umiditate?
Niciodată prea uscat. Un sol care este prea drenat nu este niciodată bun. De-alungul râurilor sau pârâurilor care pot inunda regiunile cu ghiocei acest lucru nu reprezintă nicio problemă. Dacă se întâmplă să fie inundați complet și să fie chiar total sub apă pentru perioade scurte, nu se provoacă daune.
Când ați început să lucrați la grădina de expoziție?
În urmă cu șase ani în urmă și fiecare an o extindem. Tocmai am amenajat o nouă parte în care momentan sunt plantate doar plante perene.
Câte varietăți noi aveți în fiecare an?
Nu foarte multe. De fapt am fost foarte norocoși cu White Cloud și Funny Justine. În rest căutăm și facem schimburi. Astfel, nu trebuie să stau pe nicio listă de așteptare. O varietate cu frunze întoarse am găsit-o din întâmplare la un centru de grăinărit din Anglia. Este un hobby. Pentru că nu am timp, nici nu mă ocup de hibrizidizări. În Anglia, în schimb, colecționarii sunt extrem de preocupați cu hibridizările. De aceea au mai mult de 1000 de varietăți. Sunt oameni care sunt fanatici și care petrec o grămadă de vreme căutând după noi varietăți prin grădini sau chiar în păduri. În Franța sau chiar în Ardennes în Belgia cresc ghiocei și am auzit că sunt cuiburi întregi săpate și furate. Eu nu am fost niciodată și nu aș putea să fac așa ceva. Bineînțeles că sunt mulți interesați doar de bani, pentru că ghioceii sunt scumpi, iar dacă găsești o varietate nouă și o vinzi... Cea mai scumpă varietate care a fost licitată pe ebay a costat 367 de lire sterline pentru un bulb.
Galanthus Ray Cobb
Și ați început cu un singur bulb pentru unele varietăți?
Da, am pornit la unele varietăți de la un singur bulb și pe parcursul timpului s-au multiplicat. Unele varietăți se multiplică mai rapid decât altele. Am varietăți care au deja trei ani și încă nici măcar nu au înflorit.
Cât timp petreceți în această grădină?
Ghioceii nu necesită îngrijiri speciale. Singurul lucru pe care îl fac este să plivesc buruienile, în rest nimic. Ghioceii se descurcă singuri. În sălbăticie nu are nimeni grijă de ei.
Deci, ghioceii sunt plante facile.
Da. Important este ca atunci când plivești să nu rupi frunzele pentru că acestea hrănesc bulbul. După înflorire apare deobicei o sferă cu semințe și dacă vrei poți să experimentezi cu ele. Semințele necesită stratificare, însă germinația este în general destul de bună. Bineînțeles că noile exemplare vor fi cel mai probabil diferite de planta mama, însă este o modalitate prin care se obțin noi varietăți.

Câte persoane lucrează în pepiniera dumneavoastră?
Eu lucrez aici împreună cu un tânar care lucrează cu normă întreagă. Soțul meu mă ajută câteodată și tatăl meu mai vine din când în când.

Galanthus Wasp
Aveți contacte cu Europa de Est în special și cu Romania în particular?
Avem un caloborator în Cehia. Cu Romania, nu.
Ați distribuit plante în Romania?
Nu am avut niciodată un client din Romania. Am distribuit plante doar în Europa de Vest.
De ce? Nu există cerere sau evitați să trimiteți plante în Eurpa de Est.
Poate că oamenii nu realizează că sunt atâtea varietăți de ghiocei. Când particip la bursa de la Berlin, am clienți îndeosebi din Cehia și alte țări ale Europei de Est și aceștia cumpără doar varitățile mai speciale.
Sper că prin acest interviu vom reuși să aratăm că există atât varietate cât și să prezentem potențialilor clienți posibilitatea de a achiziționa noi sortimente de ghiocei.
Da. Da.

Galanthus Desdemona

Revenind la Primula auricula. Este vorba de o pasiune sau prezintă înteres comercial?
Este o pasiune, însă la principala problemă este să îmi mențin colecția. Ama vut peste 200 de varietăți și am rămas doar cu 100.
Cum s-a întâmplat acest lucru?
Gărgărița coletului... și cele mai sensibile au pierit...
Galanthus Walrus
Întâmpinați probleme similare cu ghiocei?
Da. Am pierdut câteva varietăți din ghiocei din cazua muștei narciselor (MERODON EQUESTRIS), care își depune ouă deaupra pomântul din jurul bulbilor, iar larvele consumă bulbul pe dinăuntru și un soi de Botrytris care atacă planta la baza frunzelor și bulbul moare.
Cum luptați înpotriva acestor boli?
Există produse chimice însă evităm să le folosim.
Cum înmulțiți  ghioceii?
Ghioceii sunt lăsați să formeze grupuri mari. Dacă grupurile devin extrem de mari bulbii se pot ridica vara, în perioada de repaus și replanta imediat câte trei pentru a forma noi grupuri. Bulbii se separă cu mare grijă, se poate folosi apă pentru a-i spăla și a înlătura pământul pentru a facilita separarea. Însă seprarea nu este obligatorie. Am văzut în Anglia, în parcuri câmpuri de ghiocei care nu au fost niciodată divizați.

Galanthus Diggory
Dacă cineva dorește să comande plante de la dumneavoastră, cum trebuie să procedeze?
Cel mai ușor prin e-mail, să plătească prin transfer bancar în avans costul plantelor și costurile de expediere. Nu pot să spun care sunt costurile de expediere spre Romania. Pentru mine nu este nicio problemă să trimit un colet în Romania, însă eu trimit doar prin poșta normală. Nu voi trimite plante dacă condițiile meteo sunt extreme. Plantele ar trebui plantate imediat, însă dacă se anunță un val de îngheț cel mai bine să fie păstrate în ghivece originale la lumină într-un loc răcoros. Pe pervaz în camera de zi florile vor trece foarte repede, iar dacă nu sunt menținute o perioadă îndelungată acolo nu este afectat bulbul.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru toate aceste explicații.
Și eu îți mulțumesc. Am fost suprinsă să am pe cineva din Romania care să se intereseze de ghioceii mei. Cum este cultura ghioceilor în Romania? Sunt oamenii interesați de ghiocei, există colecționari?
Nu pot să vă răspund cu certitudine. Ghiocei sunt o plantă populară, fiind considerați vestitorii primăverii, însă nu cred că românii sunt foarte pasionați de ghiocei, deși sunt prezenți în foarte multe grădini.

HNM.

Site-ul pepinierei este http://www.alpenplanten.be/
Pagina de web destinată pasiunii lui Cathy pentru ghiocei precum și oferta cu plantele disponibile pentru acest sezon o găsiți la http://www.galanthus.be